Kino - Arvostelu

Äpärä

Jonna (Krista Hannula) on syntynyt arvometallit suussa. Yläluokkaisesti elelevä perhe tukee tyttöä valinnoissaan, ainoastaan poikaystävän suhteen kaivattaisiin lisätarkkaavaisuutta. Työtön, kouluttamaton Simo (Eppu Pastinen) ei hyvistä käytöstavoista ja miellyttävästä ulkomuodosta huolimatta ole parikymppisen tytön äidin, Pirjon (Satu Silvo) unelmavävylistalla.

Yllättävä ruokapöytäkeskustelu avaa Simon ja Jonnan perheiden välisen kosketuspinnan. Jonnan isä Steven (Jonathan Hutchings) on saattanut olla Simon edesmenneen äidin rakastaja. Epäilysten herättyä, kaksikon tuttavuuden syvyydestä on saatava selvyys. Tämä ei lopulta ole perheen ainoa setvimättä jäänyt muisto.

Samppa Batelin esikoisohjaus Äpärä on pitkien kohtausten elokuva. Batel hautoo inhorealistiset tilanteet huolellisesti, näyttelijöille jää tila rakentaa rauhassa tunteensa. Hahmot ovat millimetrintarkasti valmisteltuja, kaarti toimii synergiassa. Eppu Pastisen ja Krista Hannulan suhde toimii uskottavasti, Hannula pystyttää rakkauden runteleman teinikaunottaren herkkyydellä. Satu Silvon paluu valkokankaalle ihastuttaa. Ilkeän yläluokkaisen naisen maneerit pamahtavat ulos pelottavan luontevasti.

Henkilöohjauksen hipoessa täydellisyyttä, on valitettavaa, että perustat ovat läpeensä mädät. Henkisen ja fyysisen rakastamisen erilaisia ilmentymiä pakkomielteisesti tavoitteleva Äpärä on nimittäin todella kehnosti kirjoitettu elokuva. Teksti on väkinäisen moniulotteinen, kommervenkkejä olisi moniosaiseksi televisiosarjaksi asti. Pitkien kohtausten välille muodostuu terävien, epäloogisten ohitusleikkausten pakko. Editointipöydän hektisyys pakottaa kerronnan koville, syöden Äpärän tapauksessa koko elokuvan sielun. Samassa juoksentelussa katoaa elokuvan päähenkilö, punainen lanka haalenee.

Alkupuolisko lupaa paljon. Batel luo uhkaavan ilmapiirin. Ensi-ihastuksen kadottua, laadukas pienimuotoinen kamaridogma muuttuu b-luokan indiejännäriksi. Repalekasa pysyy koossa ainoastaan tasavahvan ohjaustyöskentelyn ansiosta.

Samppa Batelin yhdessä pääosanaisensa Krista Hannulan kanssa kirjoittama teksti on lapsellinen kokoelma kiellettyjä ja arveluttavia seksinharrastamismuotoja, jotka jotenkin saadaan ympättyä sanan "äpärä" alle. Seksuaalinen lataus on kieltämättä kiehtovan omituinen. Positiivisen kuvottavalla tavalla insestisen latauksen valjastaminen elokuvan eduksi olisi vaatinut tekstin täydellistä kuratointia.

Elokuvakaluston päivävuokrat ovat laskeneet. Välineistön saatavuus on tarjonnut indie-elokuvalle uuden mahdollisuuden. Teknisillä mittareilla vakavasti otettavaa täyspitkää voi valmistaa lähestulkoon kuka tahansa. Tämä ei silti tarkoita, että yhtään osa-aluetta saisi unhoittaa. Varsinkaan sitä, jonka päälle elokuva rakentuu.

Elokuvateattereissa 28.10. (VA)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Samppa Batal
Pääosissa: Eppu Pastinen Krista Hannula Satu Silvo Anssi Niemi Jonathan Hutchings Anna Böhm
Tarina: Samppa Batal Krista Hannula

Traileri

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 2016Kesto: 97 minuuttia
Julkaisija: Black Lion 
  
 
Ikäraja:
(12)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ohjelman saa luovuttaa vain 12 vuotta täyttäneelle.
    

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Black Lion) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään