Yli 10 800 arvostelua
Uusia arvosteluita tuon tuosta.
Kaikki parhaat.
4K / UHD

Star Wars IV – uusi toivo

Star Wars Episode IV: A New Hope 

Elokuva:
Kuva & Ääni:
Ekstrat:

Tekniset tiedot

Formaatti: 4K / UHD
 
Vuosi: 1977Kesto: 124 minuuttia
Julkaisija: FoxKuva:
4K HDR 2.39
Ääniraita: 7.1.4 Dolby Atmos
 
Ikäraja:
(12)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ohjelman saa luovuttaa vain 12 vuotta täyttäneelle.
VET: 85854EAN: 7340112752569

© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat julkaisijalle (Fox) ellei toisin mainita.

Elokuva

Se en­simmäi­nen ja al­ku­peräi­nen Täh­tien so­ta.

Se en­simmäi­nen ja al­ku­peräi­nen Täh­tien so­ta. Pa­ha im­pe­riu­mi val­mis­te­lee nis­ka­lenk­kiä maail­man­kaik­keu­den va­paas­ta kan­sas­ta ja vas­ta­rin­nan kes­kiöön nou­see nuo­ri­mies (Mark Ha­mill), jo­ka ei vielä tiedäkään kaik­kia voi­ma­va­ro­jaan.
Oh­jaa­ja-kä­si­kir­joit­ta­ja Geor­ge Lu­cas pät­ki kuu­lem­ma kir­joit­ta­man­sa ta­ri­nan 9 osak­si, jois­ta tässä fil­mat­ta­vak­si va­li­koi­tui osa 4. Si­tem­min kaa­no­ni on saa­nut mui­ta­kin osia, mut­ta yk­sikään näistä ei näyttäy­dy muis­tois­sa yhtä kul­lat­tu­na kuin tämä osa. Täh­tioop­pe­ran mit­ta­kaa­va on eep­pi­nen, sa­tu­mai­set ta­pah­tu­mat vir­heettömän us­kot­ta­via ja niin puit­teet kuin näyt­te­lijä­suo­ri­tuk­set­kin mui­keas­ti koh­dal­laan. Tämä oli sen­saa­tio il­mes­ty­mis­vuo­naan 1977, eikä in­toi­lu elo­ku­van ympä­rillä ole sit­tem­minkään juu­ri laan­tu­nut.
Geor­ge Lu­cas eh­ti hit­sa­ta ee­pos­taan muu­ta­maan ker­taan en­nen kuin saa­ga pää­tyi Dis­neyn hoi­viin. Lu­ca­sin te­ke­mistä vii­lauk­sis­ta voi ol­la mon­taa mieltä — se­kin on ehkä hyvä, että mie­hen val­mis­te­le­mat 3D-ver­siot eivät ole näh­neet päivän­va­loa — mut­ta ai­to­na 4K:­na tämä toi­mii hui­kean hie­nos­ti. Tässä mu­ka­na on vuo­den 1997 SE-pai­nok­sen uu­det koh­tauk­set, mu­kaan lu­kien Storm Troo­pe­rien liik­ku­vat hiek­ka­rat­sut, Gree­don am­pu­ma­koh­tauk­sen sa­ni­toi­tu ver­sio ja Jab­ba the Hu­tin ta­paa­mi­nen hal­lis­sa, sekä il­mei­ses­ti muu­ta­ma pie­nem­pi uu­si vii­laus tyy­liin Lu­ken va­lo­mie­kan vä­rin kor­jaus. En­sik­si am­pu­vaa Gree­doa lu­kuun ot­ta­mat­ta kaik­ki vii­lauk­set ovat hel­pos­ti su­la­tet­ta­vis­sa ja lisäävät mu­ka­vas­ti il­ma­vuut­ta ku­vas­toon.

Kuva

Uudelleen 4K:na skannattu ja masteroitu kuva on parhaimmillaan huikean erotteleva ja kanvas nyt komean maalauksellinen. Valo ja varjo ovat maukkaasti kohdillaan, ja HDR:n tuoma vivahteikas väritoisto yhdistettynä aikaisempaa terävämpään kuosiin luovat herkullisen illuusion, että elokuvan näkisi uudelleen ensimmäistä kertaa.

Kultaisena hohtavan C3PO:n paneelien uurteet ja naarmut R2-D2:sen päällä ovat ensimmäiset merkit uuden kuvan loistosta, mutta eivät suinkaan viimeiset. Naarmut Darth Vaderin muovinaamiossa ehkä erottuvat nyt paikoin turhankin selkeästi sillä näiden myötä hahmon uhkaavuus kokee myös pienen kolauksen, mutta kuvana tämä on ehdottomasti referenssiluokkaa. Kuvaa on kritisoitu filmirakeen puhdistuksesta, mutta vaikutelma on puhdas, vakaa, erotteleva ja ilmeikäs, joten narinalle ei ole juuri sijaa.

Ääni

Ääniraita on niin ikään moitteettoman puhdas ja virkeä tulkki avaruusoopperalle. Dialogi ja tehosteet toistuvat ajattoman selkeästi ja läsnäolevasti.

Ekstrat

4K-levy on ekstraton. Boksi sisältää lisäksi kaksi blu-raytä, joista ensimmäisellä elokuvan HD-version lisäksi erinomainen tekijöiden kommenttiraita, jolla yhteenleikattuna George Lucas, Carrie Fisher, Ben Burtt ja Dennis Murren. Erillisellä ekstralevyllä keskustelu universumin luomisesta (8 min.), kooste aseista (3 min.), poistettuja/pidennettyjä kohtauksia (16 min.), alkuperäinen traileri, haastattelumaisia koosteita eri aiheista (20 min.), perusteellinen kooste yhden kohtauksen tehosteiden taannoisesta päivityksestä (26 min.), kooste lavastearkistosta (4 min.) ja videogalleria pienoismalleista ja puvuista (45 min.).

Suomenkielisessä tekstityksessä ”deflector screen” kääntyy deflektorimonitoriksi vaikka kyse olisi ennemmin suojaverhosta. (IJ)
19/06/2020

Traileri

© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu.
Toteutus:MetaVisual CMSSuunnittelu:MetaVisual OyMobiiliversioNormaaliversioKirjaudu sisään© 2000 - 2024 Heinäpään Viestintä Oy, MetaVisual Oy