Billy Wilderin omintakeinen sotakomedia amerikkalaisista sotavangeista, jotka kujeilevat läpi synkkien olosuhteidensa saksalaisten leirillä.
Billy Wilderin omintakeinen sotakomedia amerikkalaisista sotavangeista, jotka kujeilevat läpi synkkien olosuhteidensa saksalaisten leirillä. Tätä on osuvasti kuvattu synkäksi komediaksi tai poikkeuksellisen hyväntuuliseksi vankilakuvaukseksi. Nykykatsannossa tämä muistuttaa pokerilla tarjoiltua ja antaumuksella kynäiltyä kummelisketsiä.
Tämä on kuin yksi pitkä Masi-sarjakuvan filmatisointi. Elokuvaan tuskin mahtuisi yhtään sketsiä enempää, mutta ähkyn sijaan tunnelma on hallittu ja revyymäinen — ilman ylimääräisiä musiikkinumeroita toki. Elokuvana tämä on kummajainen, mutta sotavankiaiheisena keppostelukimarana kultainen ja juonikin lopulta hyvä.
Elokuva perustuu Donald Bevanin ja Edmund Trzcinskin näytelmään, jonka ohjaajakäsikirjoittaja Billy Wilder ja Edwin Blum kirjoittivat uusiksi valkokankaalle sopivaksi.
Upea mustavalkokuva esitetään alkuperäisellä 1.37:1-kuvasuhteella. Hopean harmaa kuva löytää kaikki sävyt pikimustan ja lumenvalkoisen väliltä. Filmirae on kauniin hallittua ja toisto sekä levollisen vakaata että ihailtavan erottelevaa.
Puhdas ääniraita toistaa dialogin upean läsnäolevasti ja luo iästään huolimatta asiallisesti myös läsnäolon tuntoa. Laukaukset, pillin vihellykset ja mutakin kuulostavat uskottavasti omalta itseltään.
Erinomaisissa ekstroissa kommentiraita (näyttelijät Richard Erdman ja Gil Stratton, sekä käsikirjoittaja Donald Bevan), making of (22 min.), elokuvatutkija Neil Sinyardin haastattelu (24 min.) ja faktapitoinen kooste todellisista sotavangeista (25 min.). Boksi sisältää lisäksi 28-sivuisen vihkon. Kyseessä on brittipainos ilman suomenkielistä tekstitystä. (IJ)