”Nyt rakkaus sai Saksan häviämään sodan”.
”Nyt rakkaus sai Saksan häviämään sodan”.
Suora lainaus ei paljasta elokuvan juonta, mutta kiteyttää Imitation Gamen perustan. Se kertoo tosielämään pohjautuen natsien Enigma-koodiston purkaneesta Alan Turingista. Kryptonalyytikkojen työ oli huippusalaista pitkään toisen maailmansodan jälkeen. Turing tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankeuteen homoseksuaalisesta ”törkeästä säädyttämyydestä”, eikä poliisi tai tuomari tiennyt saalistavansa miestä, jonka työn arvioidaan lopettaneen sodan kolme vuotta odotettua aiemmin. Poliisin kunniaksi on sanottava, että he alkoivat jahdata matematiikan professoria epäillessään tätä Neuvostoliiton vakoojaksi. Kaikki tyynni, koneisto ottaa yksilöstä kaiken irti, mutta jättää tämän oman onnensa nojaan tarvittaessa, usein vääjättömästi.
Elokuvan psykologinen taso nojaa realismiin. Samalla se koskettaa katsojaansa, mikä ei ole elokuvassa kovin helppoa tekijöiden syyllistymättä kosiskelevaan sentimentalisuuteen.
Turingin tapaus kiinnostaa katsojaa, joka tietää itsekin olevan pelkkä ratas koneessa. Vaikka olisi maailman paras ratas, sekään ei tunnu riittävän saadakseen säädyllistä kohtelua. Nurinkurisesti ajatus voi olla lohduttava kaikille meille, jotka emme ole neroja.
Elokuva voitti parhaan käsikirjoituksen Oscarin.
Laadukas kuva ja ääniraita. Ei ekstroja. (PS)