Yli 10 800 arvostelua
Uusia arvosteluita tuon tuosta.
Kaikki parhaat.
DVD

Villin Pohjolan kulta

Elokuva:
Kuva & Ääni:
Ekstrat:

Tekniset tiedot

Formaatti: DVD
 
Vuosi: 1963Kesto: 85 minuuttia
Julkaisija: FinnkinoKuva:
1.33
Ääniraita: Dolby Digital Mono
 
Ikäraja:
(11)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ennen vuoden 2012 ikäraja­merkintä­uudistusta tämän julkaisun ikäraja oli 11 vuotta.
VET: A-14115EAN: 6415018628094

© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat julkaisijalle (Finnkino) ellei toisin mainita.

Elokuva

La­pin sa­vo­toil­la ja voi­ma­lai­tos­työ­mail­la val­lit­si 1950- ja 1960-­lu­vuil­la vil­lin län­nen mei­nin­ki.

La­pin sa­vo­toil­la ja voi­ma­lai­tos­työ­mail­la val­lit­si 1950- ja 1960-lu­vuil­la vil­lin län­nen mei­nin­ki. Vaik­ka Aar­ne Tar­kak­sen fin­nwes­tern on­kin ai­ka­moi­nen anak­ro­nis­mi härmänäi­jien lan­teil­la keik­ku­vis­ta col­teis­ta läh­tien, seik­kai­lus­ta on jää­nyt hyvät muis­tot.
Suo­ma­lai­set te­kivät kai­ken lisäk­si omia länkkä­reitään sa­maan ai­kaan, kun Ser­gio Leo­ne ja kump­pa­nit vi­rit­te­livät spa­get­tiwes­ter­nien al­ku­tu­lia. B-luo­kan län­nen­san­ka­rit Tex Rit­te­ristä Tom Mi­xiin oli­vat vi­rittä­neet toi­ses­sa maail­man­so­das­sa Sak­saan tu­keu­tu­nei­den mai­den asuk­kai­siin van­han ame­rik­ka­lai­sen viih­teen kai­puun – erään­lai­sen vas­ta­pai­no­na kai.
Ku­vaa­vaa on, että kä­si­kir­joit­ta­ja Gio­van­ni Bo­nel­lin ja piirtäjä Au­re­lio Ga­lep­pi­nin luo­ma Tex Wil­ler ei kos­kaan ot­ta­nut tul­ta al­leen to­sis­saan muual­la kuin Ita­lias­sa ja Suo­mes­sa. Myös Hol­lan­nis­sa, Nor­jas­sa ja Es­pan­jas­sa sar­ja­ku­va il­mes­tyi myös pitkään.
F­ran­con Es­pan­ja oli lu­kuis­ten län­ne­ne­lo­ku­vien ku­vaus­paik­ka. Suo­ma­lai­set­kin op­pi­vat es­pan­jan­kie­li­set one­li­ne­rin­sa Wil­le­ris­ta, eivätkä suin­kaan Ar­nold Sc­hwar­ze­neg­ge­riltä.
Vil­lin Poh­jo­lan kul­ta pei­lau­tuu tätä taus­taa vas­taan. Ehkä haus­kin­ta on se, että miljöök­si otet­tiin su­pi­suo­ma­lai­set mai­se­mat ja ih­mi­set toi­sin kuin Ita­lias­sa, jos­sa oh­jaa­jil­le ja näyt­te­lijöil­le an­net­tiin ame­rik­ka­lai­set pseu­do­ny­mit us­kot­ta­vuu­den hank­ki­mi­sek­si.
Lap­sel­lis­ta ja köm­pelöä viih­dettä on siis tar­jol­la. Hyvä näyt­te­lijä­kaar­ti jou­tuu luo­vi­maan hyvän ja huo­non vä­lillä. Ta­ha­ton­ta haus­kaa riittää.
Hel­ge He­ra­la on­nis­tuu par­hai­ten. Mies oli muu­ten ai­ka­moi­nen at­leet­ti ai­koi­naan. Hän esit­te­lee myös ver­taan­sa vail­la ole­vaa kal­sa­ri­muo­tia, jo­ka jää­nee ylittämättömäk­si suo­ri­tuk­sek­si suo­ma­lai­ses­sa elo­ku­vas­sa.
Oh­jaa­ja Aar­ne Tar­kas puo­les­taan oli klas­si­sen seik­kai­lun suu­ri ystävä. Pa­ras esi­merk­ki tästä on hä­nen tai­tei­li­ja­ni­mensä, jon­ka hän ot­ti Ed­gar Ri­ce Bur­rough­sin le­gen­daa­ri­sen John Car­te­rin par­haal­ta ystävältä, Tar­kas Tar­kak­sel­ta, jo­ka oli kuu­si­raa­jai­nen mar­sin vih­reä ih­mi­nen. Kai tämä ku­va­si hy­vin oh­jaa­jal­ta vaa­dit­ta­vaa mo­ni­puo­li­suut­ta köyhän mie­hen pro­jek­teis­sa. Oi­kea ni­mi oli Aar­ne Saas­ta­moi­nen.

Kuva, ääni & ekstrat

Keskitason kuva ja ääni. Ei ekstroja. (PS)
13/03/2014

Etsitkö tärppejä?

Jos pidät tästä elokuvasta saatat myös olla kiinnostunut näistä. Lisää samojen tekijöiden elokuvia löydät klikkaamalla tekijän nimeä edellä.
© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu.
Toteutus:MetaVisual CMSSuunnittelu:MetaVisual OyMobiiliversioNormaaliversioKirjaudu sisään© 2000 - 2024 Heinäpään Viestintä Oy, MetaVisual Oy