Lapin savotoilla ja voimalaitostyömailla vallitsi 1950- ja 1960-luvuilla villin lännen meininki.
Lapin savotoilla ja voimalaitostyömailla vallitsi 1950- ja 1960-luvuilla villin lännen meininki. Vaikka Aarne Tarkaksen finnwestern onkin aikamoinen anakronismi härmänäijien lanteilla keikkuvista colteista lähtien, seikkailusta on jäänyt hyvät muistot.
Suomalaiset tekivät kaiken lisäksi omia länkkäreitään samaan aikaan, kun Sergio Leone ja kumppanit virittelivät spagettiwesternien alkutulia. B-luokan lännensankarit Tex Ritteristä Tom Mixiin olivat virittäneet toisessa maailmansodassa Saksaan tukeutuneiden maiden asukkaisiin vanhan amerikkalaisen viihteen kaipuun – eräänlaisen vastapainona kai.
Kuvaavaa on, että käsikirjoittaja Giovanni Bonellin ja piirtäjä Aurelio Galeppinin luoma Tex Willer ei koskaan ottanut tulta alleen tosissaan muualla kuin Italiassa ja Suomessa. Myös Hollannissa, Norjassa ja Espanjassa sarjakuva ilmestyi myös pitkään.
Francon Espanja oli lukuisten lännenelokuvien kuvauspaikka. Suomalaisetkin oppivat espanjankieliset onelinerinsa Willerista, eivätkä suinkaan Arnold Schwarzeneggeriltä.
Villin Pohjolan kulta peilautuu tätä taustaa vastaan. Ehkä hauskinta on se, että miljööksi otettiin supisuomalaiset maisemat ja ihmiset toisin kuin Italiassa, jossa ohjaajille ja näyttelijöille annettiin amerikkalaiset pseudonymit uskottavuuden hankkimiseksi.
Lapsellista ja kömpelöä viihdettä on siis tarjolla. Hyvä näyttelijäkaarti joutuu luovimaan hyvän ja huonon välillä. Tahatonta hauskaa riittää.
Helge Herala onnistuu parhaiten. Mies oli muuten aikamoinen atleetti aikoinaan. Hän esittelee myös vertaansa vailla olevaa kalsarimuotia, joka jäänee ylittämättömäksi suoritukseksi suomalaisessa elokuvassa.
Ohjaaja Aarne Tarkas puolestaan oli klassisen seikkailun suuri ystävä. Paras esimerkki tästä on hänen taiteilijanimensä, jonka hän otti Edgar Rice Burroughsin legendaarisen John Carterin parhaalta ystävältä, Tarkas Tarkakselta, joka oli kuusiraajainen marsin vihreä ihminen. Kai tämä kuvasi hyvin ohjaajalta vaadittavaa monipuolisuutta köyhän miehen projekteissa. Oikea nimi oli Aarne Saastamoinen.
Keskitason kuva ja ääni. Ei ekstroja. (PS)