Unohdetaan Freud, eikä syytetä aina äitiä.
Unohdetaan Freud, eikä syytetä aina äitiä. Olen tuntenut suurta viehtymystä esihistorialliseen elämään siitä asti, kun isä luki minulle seitsenvuotiaana Edgar Rice Burroughsin seikkailuklassikkoa Kauhea Tarzan (1921) pari lukua päivässä ja heti perään pujahdin Heinäpään sivukirjaston komean hoitajan silmien alta alakertaan aikuisten puolelle, jossa ahmin tsekkiläisen Zdenek Burienin esihistoriallisten eläinten kuvakirjaa. Taisipa Björn Kurténin Jääkausi-kirjakin tulla heti perään Nikan kirjakaupan ikkunaan.
Seuraavan kymmenen vuoden ajan piti olla tarkkana, raskiiko panna vähiä rahojaan elokuvalippuihin. Olen tämän takia vain kerran käynyt katsomassa saman elokuvan perättäisinä päivinä. Tämä elokuva oli Jean-Jacques Annaudin paleontologinen täysosuma (aikamoisista anakronismeistaan huolimatta) Taistelu tulesta. Olin juuri ostanut ensimmäiseltä interraililtani kuuluisasta pariisilaisesta antikvariaatista Shakespeare & Co Tolkienin elämänkerran ja Annaudin elokuvan alkuperäisen kirjan englantilasen version T.H. Rosnyn Quest for Fire.
Muistot antavat nyt paljon enemmän kuin mihin Annaudin jäljille mennyt ranskalainen elokuva viimeisestä luuolamiehestä parhaimmillaankaan antaa. Joka tapauksessa aihepiiri on rakas, joten tasapainoilu onnistumuisen tai flopin välillä on hieman kohtuutonta.
Hankalinta on se, että elokuvan Siperiaan sijoittuva alkujakso tuntuu liian mielikuvitukselliselta. Takaumat puolestaan ovat realistisempia. Lähtökohta on se, että Afrikasta Arabian niemimaan kautta Eurooppaan pelastautuvat cromagnonit menestyivät aggressiivisuutensa ansiosta. Neanderthalit puolestaan olivat kukkaiskansaa, jolle toisen ihmisen tappaminen oli vastenmielistä. Teoriaa on pohdiskeltua tiedemiesten toimesta. Uskottavalta se tuntuu.
Ikävä kyllä elokuvan tekoon ei hyvä teoria riitä, dramaturgia tökkii ja laskee turhan usein italialaisten mondo cannibale –tehtailujen tasolle. Toki tyylilajina se on toivottovampi kuin M. Untinen-Auelin kirjojen ansiosta levinnyt luolakarhunklaanimaisuus.
Kohtuullisen laadukas kuva erehtyy pariin otteeseen liian vähäisestä bittimäärästä johtuvaan pikselöintiin. Toimiva ääniraita on tarjolla. Ei ekstroja. (PS)