Partisaanijoukko pysähtyy metsänreunaan.
Partisaanijoukko pysähtyy metsänreunaan. Pakkasella sotiminen, paksussa hangessa laahustaminen on raskasta puuhaa. Nälkäkin olisi. Komentaja määrää hyvävoimaisimman kaksikon ruuanhankintareissulle. Sotamiehille luulisi leipää löytyvän, kotikulmilla kun ollaan.
Rybak ja Sotnikov lähtevät matkaan heikkovoimaisina. Ajautuminen törmäyskurssille saksalaisten kanssa on vain hetkien kysymys. Kotikenttänsä tuntevat paikalliset onnistuvat pakenemaan natsien tutkasta, turvapaikkakin löytyy väliaikaisesti lähellä asustelevan nuoren rouvan luota. Miehittäjiä ei kuitenkaan noin vaan jymäytetä, kellarityrmältä ei vältytä.
Venäläisen modernismin klassikko Nousu kuvaa toista maailmansotaa yhden pienen tapahtumaketjun kautta, näyttäen lopulta sodan sisimmästä enemmän kuin tuhat tykinkuulaa tai suurin ja mahtavin joukkokohtaus. Päähenkilöt asetetaan selkä seinää vasten, kammottavissa tilanteissa moraali testataan kovimman kautta. Luottamusta ja petturuutta, vapautta ja veljeyttä puntaroidaan huolellisesti joka puolelta.
Tosipaikan edessä Rybak ja Sotnikov tekevät ratkaisunsa itse, ympäristön paineistuksesta huolimatta. Ihmisen todellinen minä — sekä lopullisten päätösten yksilöllisyys — on nähtävissä vasta viimeisten koettelemusten ja kärsimysten edessä. Lopun hetkille tultaessa, pahin vankila on sisäpuolella.
Esillepano on mahtipontinen, kertomus upotetaan Kristuksen loppuhetkien kehyksiin. Kristillisen tematiikan käyttö niin tarinan, syvemmän filosofian kuin visuaalisten lainojenkin osalta toimii rohkeudessaan mutkitta. Tekninen toteutus on tehokas, Shepitko sekoittaa kuvakokoja äkillisesti. Johdanto-osan verkkainen tempo antaa loppuvaiheiden draaman edessä katsojalle tarvittavan tiedon luonteiden syvemmälle tulkinnalle.
Neuvosto-ohjaaja Larisa Shepitkon ura päättyi ennenaikaisesti. 41-vuotiaana auto-onnettomuudessa menehtynyt Shepitko ehti ohjata viisi (ja puoli) teatterielokuvaa. Kokonaisuus esitetään Elokuvateatteri Orionissa, KAVI:n Larisa Shepitko -ohjelmasarjassa marraskuun 2016 ja tammikuun 2017 välisenä aikana. Nousu, Berliinin elokuvajuhlien Kultaisella karhulla palkittu toisen maailmansodan mikrohistoria, nähdään kolmessa näytöksessä joulun molemmin puolin. Suomessa harvoin esitetty, mustavalkoiselle filmille kuvattu mestariteos avautuu siistilaatuiselta 35-milliseltä kopiolta, suomen- ja ruotsinkielisin tekstityksin. (VA)