Jos haluaa nähdä, miten homoseksuaalit elivät 1960-luvun Los Angelesissa, tämä on se elokuva.
Jos haluaa nähdä, miten homoseksuaalit elivät 1960-luvun Los Angelesissa, tämä on se elokuva.
Leikki ja stereotypiat sikseen: jos haluaa nähdä tarkan kuvauksen ihmisen yksinäisyydestä, tämä on se elokuva.
Ylipiston äidinkielen professori (Colin Firth) on menettänyt pitkäaikaisen kumppaninsa auto-onnettomuudessa. Hän päättää ampua itsensä. Päätös tuo erikoislaatuista intensiteettiä ja eloa muuten kuolemankalpeiden arkipäivien pitkään sarjaan.
Seksuaalivähemmistön kuvaus on noussut omaksi lajityypikseen Brokeback Mountainin menestyksen viitoittamana. Hyvää tässä on se, että kummalliset mielikuvat hälvenevät. Näille elokuville on tyypillistä, että homo ei ole sen seksuaalisempi, erotomaanisempi saati syntisempi kuin heterokaan.
Jos historiallinen tarina tai tieteiselokuva ottaa etäisyyttä, jotta voidaan kuvata nykypäivää, niin samaan tapaan tällaisen aihepiirin avulla voidaan kuvata tehokkaasti inhimillisiä tunteita. Vähemmistöön kohdistuva viha on ennen kaikkea pelkoa, usein tiedostamatonta.
Jo omasta nuoruudesta voi ammentaa. Miksi romaneista esimerkiksi ei pidetty? Siksi, että heiltä saattoi saada niin kutsutusti selkään sekä verbaalisesti että fyysisesti. Sama pelko kohdistui aikoinaan Amerikan mustiin.
Homot puolestaan panevat pelkäämään omaa itseään. Muusikko Jukka Takalon lyriikan mukaan ”meissä kaikissa on hieman homoa”.
Blu-ray –version kuva hyödyntää hienosti kylmiä ja lämpimiä värejä kertoessaan vaihtelevista tunnetiloista. Ääniraita soi rutiininomaisemmin. DVD:n kuvan tarkkuus ei kuitenkaan riitä hienovaraiseen tyyliin, joten kannattaa valita paljon toimivampi BD. Ekstroihin on tallennettu 15 min. dokumentti. (PS)