Yhdysvaltain merijalkaväen suorittama Grenadan maihinnousu 1983 on yksi erikoisimmista maailmanvallan 1900-luvun jälkipuoliskolla käydyistä sodista, koska se tapahtui vain vähäisin miestappioin molemmin puolin.
Yhdysvaltain merijalkaväen suorittama Grenadan maihinnousu 1983 on yksi erikoisimmista maailmanvallan 1900-luvun jälkipuoliskolla käydyistä sodista, koska se tapahtui vain vähäisin miestappioin molemmin puolin. Vastassa oli paikallisten lisäksi myös kuubalaisia joukkoja. Erikoiseksi asian teki se, että Britannia vastusti miehitystä. Saaren diktatuuri perustui marxismileninismiin ja valtaapitäviä pantiin hengiltä laittomasti.
Clint Eastwood pani lusikkansa kuumaan keittoon tekemällä toimintaelokuvan saaren maihinnoususta. Miehen maine reaganilaisena konservatiivina kasvoi ja hieno elokuvantekijä kärsi tästä vielä pitkään.
Jälkikatsannossa elokuvan alkupuolisko on militarian näkökulmasta aika humanistinen. Eastwood on Korean sotasankari, joka on jämähtänyt vääpeliksi omapäisyytensä takia. Hän saa vastuulleen täysin omaa palvelussääntöään noudattavan tiedusteluosaston. Kovaa kättä tarvitaan, mutta otteet eivät ole kovinkaan kliseisiä, vaan kouluttaja saa miehet pikkuhiljaa puolelleen.
Fasistiset piirteet ovat lopulta aika vähäiset miehitysosiossakin. Miehen tappaminen ei tunnu hyvältä. Nämä piirteet aikalaiskritiikki unohti.
Suurin virhe on se, ettei sodan taustaa avata juuri lainkaan. Tuntuu olevan itsestäänselvää, että US of A voi muitta mutkitta nousta maihin mihin maailmankolkkaan tahansa. Näinhän se onkin amerikkalaisessa katsannossa.
BD-tarkkuuteen tottuneelle levy edustaa keskitasoa. Ekstroissa traileri. (PS)