Yli 10 800 arvostelua
Uusia arvosteluita tuon tuosta.
Kaikki parhaat.
Blu-ray

Moneyball

Elokuva:
Kuva & Ääni:
Ekstrat:

Tekniset tiedot

Formaatti: Blu-ray
 
Vuosi: 2011Kesto: 132 minuuttia
Julkaisija: SonyKuva:
MPEG-4 AVC 1.85
Ääniraita: DTS-HD MA 5.1
 
Ikäraja:
(S)
Sallittu kaikenikäisille.
  EAN: 5051160292472

© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat julkaisijalle (Sony) ellei toisin mainita.

Kuvat

Brad Pitt on Oakland Athleticsin manageri Billy Beane
Brad Pitt on Oakland Athleticsin manageri Billy Beane
Philip Seymour Hoffman on joukkueen vanhan linjan valmentaja
Philip Seymour Hoffman on joukkueen vanhan linjan valmentaja
Manageri (Brad Pitt) ja tilasto-osaamisellaan uunituoreeksi apulaismanageriksi noussut apupoika (Jonah Hill)
Manageri (Brad Pitt) ja tilasto-osaamisellaan uunituoreeksi apulaismanageriksi noussut apupoika (Jonah Hill)

Elokuva

A­me­rik­ka­lai­sen pesä­pal­lo­jouk­kueen ma­na­ge­ri Bil­ly Bea­ne kek­sii pai­ka­ta bud­jet­ti­va­jet­taan pistämällä pe­lin säännöt uu­sik­si.

A­me­rik­ka­lai­sen pesä­pal­lo­jouk­kueen ma­na­ge­ri Bil­ly Bea­ne (B­rad Pitt) kek­sii pai­ka­ta bud­jet­ti­va­jet­taan pistämällä pe­lin säännöt uu­sik­si. La­jis­sa, jos­sa avain­pe­laa­jil­le mak­se­taan mil­joo­nia on suu­ri jouk­ko tun­te­mat­to­mia on­nis­tu­jia, joi­den ar­ki­nen uu­ras­tus pe­li­kentällä on jouk­kueen me­nes­tyk­sel­le jo­pa tär­keämpää kuin par­ras­va­lois­sa pais­tat­te­le­vien su­pertäh­tien lah­jat. Mies kek­sii so­vel­taa tätä kon­sep­tia uu­den me­nes­tyk­sekkään bud­jet­ti­jouk­kueen ko­koa­mi­seen, jol­loin pak­su­jen shek­ki­vih­ko­jen si­jaan kai­va­taan ä­lykkäitä da­ta­lou­hin­ta­kei­no­ja ylen­kat­sot­tu­jen su­per­pe­laa­jien tun­nis­ta­mi­sek­si pe­li­ti­las­tois­ta.
Oak­land Ath­le­tic­sia vuo­des­ta 1997 luot­san­neen Bil­ly Bea­nen to­si­ta­ri­naan ja Mic­hael Lewi­sin tästä kir­joit­ta­maan kir­jaan pe­rus­tu­va elo­ku­va on mo­nel­la ta­paa Jer­ry Ma­gui­ren si­sar­teos. Elo­ku­va löytää ker­rot­ta­vak­seen uu­den ta­ri­nan voi­tok­kaas­ta al­ta­vas­taa­jas­ta, jo­ka osaa käyttää hok­sot­ti­miaan kääntääk­seen pe­lin eduk­seen. Määrä­tie­toi­nen ja ruo­hon­juu­ri­ta­sol­la­kin kun­nos­tau­tu­nut joh­ta­ja osaa kä­si­tellä pe­laa­jia ja jouk­kueen tu­ki­jouk­ko­ja silk­kiin ver­hoil­luin ko­vin ot­tein omien päämää­riensä saa­vut­ta­mi­sek­si. Tämän hen­kilöstö­pi­rue­tin selkä­ran­ka­na on Aa­ron Sor­ki­nin (mm. West Wing, Kun­nian mie­hiä ja So­cial Ne­twork) työstämä kä­si­kir­joi­tus, jo­ka on odo­te­tus­ti var­sin tii­vis­tun­nel­mais­ta draa­maa.
Jos elo­ku­vas­sa on jo­kin vi­ka on se että hei­lu­ri vi­lah­taa nyt ää­ria­sen­nos­ta toi­seen: pesä­pal­lon mus­tas­ta ma­gias­ta mennään tau­luk­ko­las­ken­taan ja sa­mal­la vas­ta­val­mis­tu­nut eko­no­mi syrjäyttää su­la­vas­ti kym­men­ten vuo­sien ma­na­ge­roin­ti­ko­ke­muk­sen. Elo­ku­va myös an­taa ymmärtää että ni­me­no­maan Bea­ne lan­see­ra­si ti­las­toi­hin poh­jau­tu­neen jouk­kueen ja­los­tuk­sen, mut­ta il­mei­ses­ti tähän pää­tyi jo hä­nen edeltäjänsä. Eri­koi­ses­ti elo­ku­va vih­jaa lop­pu­rat­kai­sus­saan Bea­nen vaih­ta­neen me­nes­tyk­sen myötä jouk­kuet­ta, vaik­ka to­del­li­suu­des­sa Bea­ne on yhä sa­man jouk­kueen joh­dos­sa. Näistä ja muis­ta pie­nistä va­pauk­sis­ta huo­li­mat­ta elo­ku­va tar­joi­lee var­sin us­kot­ta­vaa ja ve­toa­vaa draa­maa, jo­ka hui­pen­tuu la­jin ennä­tyk­set rik­ko­nee­seen vuo­den 2002 voit­to­put­keen.

Kuva & ääni

Komea filmimäinen kuva jää aavistuksen pehmeäksi, mutta vaikutelma on silti enemmän tyylikäs kuin epäskarppi. Maanläheinen kuva on väristoistoltaan luonteva ja kaikin puolin hallittu. Hillitty ääniraita säestää dialogia eteerisellä musiikilla, muutamalla hittibiisillä ja pesäpallon ambienttiäänillä.

Ekstrat

Ekstroissa poistettuja kohtauksia (ml. suorapuheisempi loppuratkaisu, 12 min.), mokia (3 min.) ja sarja koosteita oikeasta Billy Beanesta (16 min.), pelaajien hahmoista ja näiden tosielämän esikuvista (21 min.) ja Michael Lewisin kirjan adaptaatiosta (17 min.). Koosteet tarjoilevat asiaa, mutta välillä turhan löyhästi. (IJ)
11/06/2012

Traileri

Tämä video on ehkä jo poistettu YouTube:sta. Kokeile kuitenkin?

Etsitkö tärppejä?

Jos pidät tästä elokuvasta saatat myös olla kiinnostunut näistä. Lisää samojen tekijöiden elokuvia löydät klikkaamalla tekijän nimeä edellä.
© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu.
Toteutus:MetaVisual CMSSuunnittelu:MetaVisual OyMobiiliversioNormaaliversioKirjaudu sisään© 2000 - 2024 Heinäpään Viestintä Oy, MetaVisual Oy