Yli 10 800 arvostelua
Uusia arvosteluita tuon tuosta.
Kaikki parhaat.
Blu-ray

Captain America - Limited 3D Edition

Captain America - The First Avenger 

Elokuva:
Kuva & Ääni:
Ekstrat:

Tekniset tiedot

Formaatti: Blu-ray
 
Vuosi: 2011Kesto: 124 minuuttia
Julkaisija: ParamountKuva:
MVC 3D 2.35*
Ääniraita: DTS-HD MA 7.1
 
Ikäraja:
(11)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ennen vuoden 2012 ikäraja­merkintä­uudistusta tämän julkaisun ikäraja oli 11 vuotta.
VET: 268668EAN: 7332431037601

© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat julkaisijalle (Paramount) ellei toisin mainita.

Kuvat

Chris Pine on kapteeni Amerikka
Chris Pine on kapteeni Amerikka
Matrixin agentti Smithinä kannuksensa ansainnut Hugo Weaving on natsiorganisaation keulakuva Punakallo
Matrixin agentti Smithinä kannuksensa ansainnut Hugo Weaving on natsiorganisaation keulakuva Punakallo
Hayley Atwell on kapun kaveri ja romanttisten ajatusten kohde
Hayley Atwell on kapun kaveri ja romanttisten ajatusten kohde
Trikoot tulikokeessa
Trikoot tulikokeessa

Elokuva

Kap­tee­ni Ame­rik­ka vie su­per­san­ka­rie­lo­ku­vat pul­lein pur­jein uu­teen maail­maan — ol­koon­kin että Ko­lum­buk­sen tai Ves­puc­cin ta­voin hänkään ei saa­vu ai­van neit­seel­li­sel­le maa­peräl­le.

Kap­tee­ni Ame­rik­ka vie su­per­san­ka­rie­lo­ku­vat pul­lein pur­jein uu­teen maail­maan — ol­koon­kin että Ko­lum­buk­sen tai Ves­puc­cin ta­voin hänkään ei saa­vu ai­van neit­seel­li­sel­le maa­peräl­le. Poi­ka­mai­sen seik­kai­lu­hen­ki­nen ja pää­hen­kilöstään ter­vees­ti kiin­nos­tu­nut elo­ku­va on tuo­re tuu­lah­dus mättö­kes­keis­ten efek­ti­sir­kus­ten rin­nal­la, jol­lai­sik­si useim­mat la­ji­tyy­pin edus­ta­jat ovat vääjäämättä ai­na pää­ty­neet.
E­lo­ku­va ot­taa kool­taan pie­nen, mut­ta hok­sot­ti­mil­taan terävän ja sydä­meltään suu­ren ta­vik­sen (tie­to­ko­neel­la ku­tis­tet­tu Ch­ris Evans), jos­ta elik­sii­rin naut­ti­mi­sen myötä kuo­riu­tuu va­paan maail­man en­simmäi­nen puo­lus­ta­ja. Ta­ri­nan ne­ron­lei­maus on tehdä kes­kus­hah­mos­taan san­ka­ri jo en­nen li­has­ten pump­paus­ta ja tri­koi­den pu­ke­mis­ta, jol­loin hah­mos­ta on hel­pom­pi vä­littää. Pää­hah­mon esit­te­ly on to­ki ko­ko en­si­kevään Kos­ta­jat-seik­kai­lua koh­ti kul­ke­van elo­ku­van tehtävä, mut­ta esit­te­ly on nyt hoi­det­tu esi­mer­kil­li­sellä ta­val­la il­man luen­noi­nin tai toi­saal­ta pi­ka­ke­lauk­sen tun­tua.
Toi­nen valt­ti­kort­ti löy­tyy san­ka­rin vas­ta­poo­lis­ta, jon­ne on tällä ker­taa rek­ry­toi­tu tuo elo­ku­va­his­to­rian elin­voi­mai­sin pa­huu­den ruu­miil­lis­tu­ma: nat­sit. Tar­kem­min ot­taen ky­se on nat­sien sii­ven al­la kas­va­nees­ta sa­lajär­jestöstä, jo­ka on omi­nut toi­min­ta­mal­lit Ges­ta­pol­ta ja ase­te­ke­no­lo­gian Geor­ge Lu­ca­sin im­pe­riu­min so­ta­voi­mil­ta. Toi­sen maail­man­so­dan näyttämöä vas­ten tämä as­tel­ma saa kum­mas­ti pot­kua hyvän ja pa­han vä­li­seen kamp­pai­luun.
Lop­pu­tu­lok­se­na on vet­reä toi­min­ta­seik­kai­lu, jo­ka toi­mii pitkäl­ti sa­mas­sa hen­gessä kuin van­hat In­dia­na Jo­nes -seik­kai­lut. Sus­pen­sion of dis­be­lief, eli epäus­kon na­rik­kaan jättä­mi­nen on to­ki pa­kol­lis­ta, mut­tei tällä ker­taa mi­tenkään vas­ten­mie­listä. Ikävä kyllä seu­raa­val­la ker­ral­la ka­pu jättää jo tämän pe­rio­din taak­seen ja seik­kai­lee ny­kypäivässä mui­den Kos­ta­jat-e­lo­ku­van su­per­san­ka­rei­den kans­sa. Mut­ta ai­na­kin tässä vielä on kä­sillä ta­sa­pai­noi­nen, täy­si­ve­ri­nen ja len­nok­kaan viih­dyttävä seik­kai­lu, jo­ka kol­kut­te­lee lak­ki kou­ras­sa Sam Rai­min Hämähäk­ki­mie­hen, Zack Sny­de­rin Watch­me­nin ja Jon Fav­reaun Iron Ma­nin ran­tamö­kin ovea. Lop­pu­teks­tien perässä nähdään vielä tea­se­ri tu­le­vas­ta Kos­ta­jat-e­lo­ku­vas­ta.

Kuva, ääni & ekstrat

Toisen maailmansodan aikaan sijoitettu, moderneilla tietokonetehosteilla ryyditetty supersankarielokuva kuulostaa mitä parhaimmalta lähtökohdalta hienolle 3D-elämykselle, ja sitä se onkin. Retroscifi valtaa näyttävästi tilan ja kaikki 1940-luvun Manhattanista, junakaappauksen lumisilla alpeilla ja pakoon liekehtivästä varastorakennuksesta näyttää komealta. Virheettömän hallittu ja upean terävä kuva ottaa kaiken irti teemastaan, ja tilavaikutelma on elegantin jäsentynyt ja uskottava.
Hämmästyttävää kyllä elokuvaa ei kuvattu alunperin 3D:nä, vaan useimpien muiden viimeaikojen 3D-elokuvien tapaan kyseessä on jälkikäteen kolmanteen ulottuvuuteen avattu tuotanto. Muutamassa kohtauksessa tämän ehkä huomaa ihmisten litteytenä (mm. muutama otos alun tanssinumerossa ja myöhemmin sotilaat juoksemassa alas rinnettä) ja taustan litteytenä (mm. väkijoukko kadulla juhlimassa ja lopun lentokonehangaari muutamassa otoksessa - siitäkin huolimatta että hangaari on luotu tietokoneella), mutta valtaosin illuusio on täydellinen. Erityisen komealta näyttävät New Yorkin geometrisille kaduille sijoittuvat tapahtumajaksot, joissa myös ihmiset täyttävät tilansa moitteitta ja liikkuvat uskottavasti syvyyssuunnassa. Tämä on ehdottomasti paras 2D/3D-konversio mitä tähän mennessä on tullut vastaan, ja samalla tapaus, joka pakottaa arvioimaan uudelleen luontaista taipumusta konversioiden vieroksumiseen. Huonot 2D/3D-konversiot ovat edelleen kamalaa katsottavaa, jota kannattaa välttää kuin ruttoa, mutta tämä tapaus antaa uskoa että myös konvertoimalla voidaan luoda näyttävä 3D-elämys.
Äänipuolella häviötön DTS-HD Master Audio 7.1 verryttelee lihaksiaan erityisesti scifiaseiden kautta. Äänimaailma on tilava ja iskevä, mutta musiikkiraita jää asiallisesta tunnelmastaan huolimatta turhan geneeriseksi esitykseksi.
Kahden levyn boksista löytyy sekä elokuvan 3D- että 2D-versiot omilla levyillään. 3D-versio on ekstraton, joten kaikki lisukkeet löytyvät 2D-levyltä. Ekstrojen keskeisintä antia edustaa ohjaajan, kuvaussuunnittelijan ja leikkaaja Jeffrey Fordin rennon puhelias, mutta sisällöllisesti keskinkertainen kommenttiraita. Lisäksi mukana on poistettuja kohtauksia kommentein (6 min.), trailereita ja koosteet puvusta (11 min.), Howling Commandos -sarjakuvasta poimituista apujoukoista (6 min.), aseista (6 min.), Chris Evansin koon muuttamisesta tietokonetehostein (9 min.), Punakallosta (10 min.), sarjakuvan Kapteeni Amerikasta (4 min.) ja tulevasta Kostajat elokuvasta (2 min.). Sokerina pohjalla vielä Kostajat-elokuvan poistetuista kohtauksista käyvä Marvel lyhytelokuva (4 min.). Kaikki ekstrat esitetään HD-muodossa ja osin suomeksi tekstitettynä. (IJ)
04/01/2012

Traileri

Tämä video on ehkä jo poistettu YouTube:sta. Kokeile kuitenkin?

© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu.
Toteutus:MetaVisual CMSSuunnittelu:MetaVisual OyMobiiliversioNormaaliversioKirjaudu sisään© 2000 - 2024 Heinäpään Viestintä Oy, MetaVisual Oy