Yli 10 800 arvostelua
Uusia arvosteluita tuon tuosta.
Kaikki parhaat.
4K / UHD

Oppenheimer

Elokuva:
Kuva & Ääni:
Ekstrat:

Tekniset tiedot

Formaatti: 4K / UHD
 
Vuosi: 2023Kesto: 180 minuuttia
Julkaisija: UniversalKuva:
4K HDR 2.20/1.78
Ääniraita: DTS-HD MA 5.1
 
Ikäraja:
(12)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ohjelman saa luovuttaa vain 12 vuotta täyttäneelle.
  EAN: 7333018028234

© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat julkaisijalle (Universal) ellei toisin mainita.

Elokuva

Ch­ris­top­her No­lan ko­koaa tiu­kan ker­to­muk­sen mie­hestä maail­man en­simmäi­sen ato­mi­pom­min ta­ka­na.

Ch­ris­top­her No­lan ko­koaa tiu­kan ker­to­muk­sen mie­hestä maail­man en­simmäi­sen ato­mi­pom­min ta­ka­na. Elo­ku­va ot­taa geo­po­li­tii­kan ja toi­sen maail­man­so­dan it­sestään­sel­vyy­tenä eikä py­ri se­littämään vem­pai­men ta­ka­na ole­vaa tie­dettä. Sen si­jaan fo­kuk­ses­sa ovat Op­pen­hei­me­rin ison ni­men taak­se kät­key­tyvä mies ja tämän ede­sot­ta­muk­set poik­keuk­sel­li­sel­la mat­kal­laan.
F­lirt­tai­lu Ame­ri­kan kom­mu­nis­tien kans­sa ja pai­niot­te­lu var­jois­sa ly­myä­vien vir­ka­mies­ten kans­sa luo­vat tässä yhtä pal­jon jän­nit­teitä kuin uraauur­ta­van pom­min pa­kot­ta­mi­nen teo­rias­ta käytäntöön tai pom­min lau­kai­sua säätävät vir­ta­pii­rit. Ko­ko­nai­suus on mah­dot­to­man pu­he­lias, mut­ta myös tii­vis­tun­nel­mai­nen ja viiltävän ko­mea pe­rio­di­his­to­riik­ki.
No­lan jättää nyt ai­ka­ja­no­jen kans­sa kik­kai­le­mi­sen vä­hemmäl­le, mut­ta kul­jet­taa ta­ri­naa hie­nos­ti useam­mas­sa ai­kaik­ku­nas­sa ja ni­voo lop­pu­rat­kai­sus­saan kai­ken al­ku­juu­rek­si yh­den kes­kus­te­lun. Ko­ko­nai­suus on tark­kaan ve­det­ty po­liit­ti­nen draa­ma, jo­ka sat­tuu ker­to­maan poik­keuk­sel­li­ses­ta ta­pah­tu­mas­ta ih­mis­kun­nan his­to­rias­sa. Ta­pah­tu­man ku­vi­tus on kou­kut­ta­va ja sen herättämät aja­tuk­set so­pi­van ris­ti­rii­tai­sia, ku­ten kai­kes­ta pää­tel­len mies it­se­kin oli.
E­lo­ku­va pe­rus­tuu Kai Bir­din ja Mar­tin J. She­rwi­nin kir­jaan "A­me­ri­can Pro­met­heus" (2005).

Kuva

Upea kuva yhdistää toimivasti väri- ja mustavalkokuvaa kahden eri aikalinjan havainnollistamiseen. Filmille uskollisesti luotu elokuva on läpeensä elokuvamainen, periodiuskotava ja miltei mahdottoman tarkka. Kuva luotaa vuoronperään Uuden Meksikon parakkikylää, Washingtonin käytäviä ja atomien halkeamista miltei yliluonnollisen lähelle päästen ja katsojastaan kiinni pitäen. Moni elokuvan efekteistä on ilahduttavasti tehty suoraan filmille hieman hoksottomia käyttäen.

Ääni

Matalalta, mutta väkevästi vääntävä ääniraita luo vaivatta läsnäolon tuntua. Automit ritisevät, aavikkotuuli puhaltaa ja dialogi leikkaa armotta asian ytimeen. Dialogivetoinen ääniraita ei onneksi kärsi meluisten IMAX-filmikameroiden aiheuttamasta jälkiäänitystarpeesta, sillä nyt dialogipitoisimmat kohtaukset on kuvattu erillisellä 65mm kalustolla. Äänimaailma on tiukka ja tunnelmallinen, joskin pitää räväyttävimmät impulsinsa kurissa muulloin kuin pommien räjähdellessä.

Ekstrat

Kolmen levyn laitos sisältää elokuvan 4K- ja HD-versiot omilla levyillään, sekä näiden lisäksi kolmannen ekstroille pyhitetyn levyn. Ekstrojen pääantia edustavat vakuuttavan perusteelliset dokumentit elokuvan synnystä (72 min.) ja todellisesta Oppenheimerista (87 min.). Näiden lisäksi mukana on fyysikoiden kyselytunti (36 min.), kooste 65mm mustavalkokuvan aikaansaamisesta (8 min.) sekä teaseri, kolme traileria ja yksi pidempi katsaus elokuvan tarinaan (5 min.). (IJ)
19/12/2023

Traileri

Etsitkö tärppejä?

Jos pidät tästä elokuvasta saatat myös olla kiinnostunut näistä. Lisää samojen tekijöiden elokuvia löydät klikkaamalla tekijän nimeä edellä.
© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu.
Toteutus:MetaVisual CMSSuunnittelu:MetaVisual OyMobiiliversioNormaaliversioKirjaudu sisään© 2000 - 2024 Heinäpään Viestintä Oy, MetaVisual Oy